ŞÖMİNE NASIL YAPILIR
Şömine yapılmasındaki başlıca unsur elektrik ve doğalgaz kesintilerinde ısınmanızda yardımcı olabilecek üçüncü alternatifin olmasıdır.
1-)Şömine yapımında kullanılan sisteme göre baca uyumluluğu en önemli noktadır. Sağlıklı bir baca yapımı olduğu takdir de şöminenizin verimi artacaktır.
2-)Şömine yapımında ateşlik kısmının seçimi ikinci olarak önemli faktördür. Bu seçimde yeni sistemde kapalı sistem ateşlikler kullanılmaktadır. Hazne olarak tabir edilen bu kısım sizin şömineyi kullanacağınız mekânın alanı (m²) ve hacmi (m³) hesaplanarak size sunulmaktadır. Hazneler kapalı sistem, açık sistem, asansörlü sistem, döküm hazne, ateş tuğlalı hazne olarak ayrılmaktadır. Mekâna verimine göre seçilir. Şömine nasıl yapılır
3-) Isı odası yapımı: Isı odası haznenin kurulumundaki can alıcı noktadır. Isı odası diye tabir ettiğimiz kısım haznenin arka ön ve yan duvarlarının alüminyum folyo kapla yoğunluğu 1m²'de 110m³ olan izolasyon malzemesi ile kaplanır. Hazne bacası bina baca çıkışına paslanmaz çelik boru ile bağlanıp hazne bacası ile boru bağlantısı metal silikonu ile bütünleştirilip sızdırmazlık sağlanır. Boru ile tavan arasında 40cm boşluk bırakılarak boğma denilen olay gerçekleştirilir. Ve alçı panel ve profil karkaslarla bu sistem kapatılır. Tavandan 40 aşağıdaki boğmanın altından 2 adet ya da 1 adet büyük sıcak hava çıkışı menfezi açılır. Şöminenin alt kısmından soğuk hava girişi verilir. Şömine alttan aldığı soğuk hava ile ısı odasında biriken sıcak havayı sirkülasyonlu şekilde bulunduğu ortama dağıtır. Bu sistem sayesinde yakmış olduğunuz odunun %80'i sıcak hava olarak size geri döner %20'si bacadan duman olarak çıkar.
4-) Şömine dış giydirme kısmı en son kısımdır. Bu yapımda haznenin özellikleri mekân da kullanılan diğer mobilya gibi faktörlerle uyumu sağlanarak hazırlanmaktadır.
Şömine dış giydirmesi atölye çıkışı hazırlanıp, hazne montajı yapıldığı gün aynı anda kurulmalıdır.
Önce hazne ve ısı odası kurulumu yapılıp daha donra dış giydirme yapılmaya kalkışıldığında sorunlar yaşanmaktadır. Bu sorunlar dış giydirmede çatlamalar ve benzeri sorunlardır. Kısacası şömine yapımı baca dışında 3 noktadan oluşmaktadır. Bu aşamaları hazne, ısı odası ve dış giydirme olarak sıralayabiliriz.